Blog Oostenrijk

Wintersporten of wandelen in Gerlos

Wintersporten of wandelen in Gerlos

Gerlos is één van de meest Nederlandse skiplaatsen van Oostenrijk. Dit wil zeggen dat er ieder jaar weer vele Nederlanders naar de middelgrote bruisende wintersportplaats afreizen en dat Nederlanders hier het landschap echt domineren. Zo zijn er niet alleen vele Nederlanders te vinden in Gerlos, maar heeft de Oostenrijkse stad zich ook helemaal aangepast aan de Nederlandse bezoekers die ieder jaar weer terugkeren.

Dit zie je onder andere terug in de naar het Nederlands vertaalde menukaarten, de Nederlandse skileraren en de Nederlands georiënteerde cafés en restaurants. Het feit dat zo veel Nederlanders naar deze wintersportplaats afreizen voor een gezellige en sportieve vakantie, komt omdat Gerlos een veelzijdige, gezellige en bruisende bestemming is voor de wintersportvakantie.

Op deze pagina lees je meer over Gerlos. Zo lees je hoe hoog Gerlos ligt, hoeveel kilometer de piste van Gerlos in totaal bedraagt en wat je in Gerlos allemaal kunt doen, naast skiën en snowboarden. Daarnaast lees je hoe het uitgaansleven in Gerlos georganiseerd is en welke accommodaties je kunt vinden in deze wintersportstad.

Maak kennis met Gerlos

Gerlos is een middelgrote stad, die op 1300 meter hoog ligt. De wintersportbestemming heeft ongeveer 166 kilometer aan piste, met vele verschillende pistes en liften. Daar komt nog bij dat je niet alleen naar Gerlos af kunt reizen om te skiën of snowboarden, maar ook om je te vermaken met activiteiten zoals tennis, squash, wandelen, langlaufen, nachtrodelen en zelfs paragliden. Het feit dat deze stad zo veelzijdig is en vele activiteiten biedt voor de vakantieganger, maakt dat deze stad erg populair is als wintersportbestemming

Daar komt nog bij dat Gerlos bovendien een leuk uitgaansleven heeft. Zo vind je in deze stad talloze cafés en disco’s, die zelfs regelmatig Nederlandse dj’s en artiesten over de vloer hebben. Een voorbeeld van een leuke discotheek in Gerlos is de Country Club, onderdeel van Cin-Cin.

Heb je zin om een biertje te drinken in een wat rustigere omgeving, dan kun je terecht bij Cheers. Dit is een onderdeel van de Milchbar, een zeer populaire bar in Gerlos. Naast cafés en disco’s, kun je in Gerlos ook vele hotels, restaurants, winkels, appartementen en pensions vinden. Als je hier op vakantie gaat, heb je dan ook voldoende keuze bij het boeken van een accommodatie.

Wintersporten in Gerlos

Gerlos is een populaire vakantiebestemming. Eindeloos skiplezier is de reden waarom tienduizenden toeristen afzakken naar de regio gedurende het winterseizoen. Er is dan ook sprake van sneeuwzekerheid. Het stadje staat dan ook deels in het teken van dit soort toerisme.

In de zomer zijn de après ski bars gesloten en ook de vele sportwinkels alwaar skimaterieel wordt verhuurd en skilessen worden georganiseerd, staan er verlaten bij. Toch betekent dit niet dat de regio in de zomer doods is. Gedurende dit seizoen komt er een ander soort toerisme de streek verkennen: de wandelaars, fietsers en liefhebbers van de natuur bezetten de hotels. En gelijk hebben ze! In de nabije omgeving van Gerlos – en uiteraard ook in de stad zelf – valt een hoop te beleven.

In onderstaand artikel bespreken we uitvoerig wat je zoal kunt doen gedurende het verblijf. Het spreekt voor zich dat dit geen reisgids is, hier worden enkel ideeën uitgereikt. De populairste vakantieperiode in het gebied is 5 tot 7 dagen en bijgevolg moet er worden geselecteerd. Er valt namelijk zodanig veel te beleven dat het onmogelijk is om alles te doen. Geen nood: ieder jaar is de zomer er terug en dan kan de sportieve zomervakantie wederom beginnen. Lees onderstaande tips eens door en voor je het weet begin je te dromen van een verblijf tussen de fascinerende bergen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is onder meer de reden waarom men in de zomer een bezoekje aan Oostenrijk brengt.

Wandelen in Gerlos en omgeving

Wintersporten of wandelen in Gerlos

Gerlos is een wandelparadijs. Voor elke wandelaars is er wel wat wils: lange duurtochten, meerdaagse tochten, rustige ommetjes, huttentochten, klimmers etc… We bespreken hier alvast enkele wandelingen die de moeite zijn. Weet dat zowat alle hotels beschikken over gedetailleerde wandelkaarten. Aldaar is het dan mogelijk om inspiratie op te doen. Ook de stad zelf heeft aardig geïnvesteerd in de wandelvoorzieningen. Alles staat goed aangeduid. Hier behandelen we enkele tochten regio Gerlos die zeker en vast een mogen bekeken worden gedurende het verblijf. De meer ervaren wandelaar (en klimmer) kan aanvullend ook een gespecialiseerd boek huren in de plaatselijke bibliotheek. Het is natuurlijk de bedoeling om goed geïnformeerd aan een tocht te starten. Op deze manier komt men niet voor onaangename verrassingen te staan.

Isskogel (en Kreuzjoch) bedwingen, te voet of met de mountainbike

Net buiten het kleine stadscentrum van Gerlos kan men een kabelbaanlift opmerken, de ‘Isskogelbahn’. In het winterseizoen wordt de kabellift gebruik om wintersporters hoog de bergen in te brengen. In de zomer zijn de cabines bezet door wandelaars en eventueel ook mountainbikes. De Isskogel is een berg en de top bevindt zich op 2264 meter boven zeeniveau. Op de top merkt met een groot kruis op met de tekst ‘Gott Mitt Uns’. Meer cijfers: Gerlos ligt op 1245 meter en het bergstation brengt je tot op 1864 meter. Met andere woorden: na het uitstappen uit de kabellift wacht er een ferme beklimming richting de top, 400 hoogtemeters dienen te worden getrotseerd. De beklimming is voor personen met een normale conditie goed te doen. Het eerste deel is een breed pad met af en toe ferme stijgingspercentages. Het laatste deel brengt je via een weiland en een kleinere beklimming door een grasveld naar de top.

Na de sportieve inspanning kun je genieten van een prachtig berguitzicht. In de verte ziet men besneeuwde bergtoppen en prachtige fauna en flora. En geloof me: net dat maakt de klim de moeite waard. Personen met een betere conditie kunnen op de top van de Isskogel de klim verder zetten richting de Kreuzjoch. Dit is de hoogste top van de Kitzbüheler Alpen met een hoogte van 2558 meter. Deze klim kan men wel niet vergelijken met de reeds geleverde inspanning. Deze klim duurt ongeveer 90 minuten en is – vooral naar het einde toe – een stuk ruwer en dus ook moeilijker. Daar moet echt geklauterd worden over rotspartijen. Naarmate men de hoogtemeters trotseert, wordt het ruwer. Wandelschoenen met voldoende grip niet vergeten is bijgevolg ook een logische tip.

Wintersporten of wandelen in Gerlos
Isskogel bij Gerlos

Daar Gerlos ook een wandelparadijs is, is het natuurlijk ook mogelijk om de toppen te beklimmen zonder gebruik te maken van de kabellift. De klim van Gerlos naar de Isskogel (meer dan 1000 hoogtemeters) neemt zo’n kleine 4 uur in beslag. Ook met de mountainbike kunnen de hoogtemeters worden getrotseerd. Stukken met een stijgingspercentage van 10 à 13% maken van de klim een helse onderneming. Leuker is natuurlijk om de mountainbikes mee te nemen in de lift (gratis, persoon dient wel te betalen. Iets van 8 euro voor een ritje naar boven). Aldaar kunt u dan met de fiets richting de Isskogel. De tocht terug naar Gerlos is één lange afdaling in een prachtig berglandschap. Het dragen van een helm en het berijden van een kwaliteitsvolle mountainbike raden we wel aan.

Door een weiland rijden tussen de koeien door, het kan allemaal in het Zillertal. Onderstaande foto is genomen tussen de kabellift en de top van de Isskogel. De koeien hebben er vrij spel en daar is het iets minder aangenaam rijden met de mountainbike.
Meer in verband met het fietsen in de regio lees je later in dit document (zie het hoofdstuk: met de mountainbike rondtoeren).

Zittauer Hütte bezoeken

In de directe omgeving van Gerlos vindt men ook de Zittauer Hütte, een berghut gelegen aan het meer van de Wildgerlos op een hoogte van 2328 meter. Vanuit Gerlos centrum volgt men gewoon de Gerlos Strasse richting Krimml ( de hoofdstraat). De weg is klimmend en wanneer men aan een splitsing komt draai je links af, meteen onder de brug door en dan volg je de weg langs de Speicher durlaßboden (een stuwmeer). Indien men niet links afslaat en de hoofdweg blijft volgen, dan kom je aan een tolhuis. Dit is dan namelijk de tolweg naar de Krimml (daar kan men een prachtige waterval bewonderen, de Krimmler Wasserfälle. Dus: zie je een tolhuis, dan ben je iets te ver gereden. Na het indraaien onder de brug door gewoon de kronkelende weg volgen en uiteindelijk kom je een parking tegen alwaar de wagen kan worden achtergelaten (4 euro). De reistijd van Gerlos tot op de parking bedraagt zo’n 20 à 25 minuten. Met de fiets is dit een groot uur, daar de kilometers (15) zo goed als allemaal klimmend zijn.

Wintersporten of wandelen in Gerlos
Krimmler Wasserfälle

De wagen werd gestald aan het Alpine Restaurant Finkau op een hoogte van 1422 meter en nu is het tijd om de overige hoogtemeters te voet af te leggen. Een groot uur wandelen via de kloven van Leitenkammer en de Trissl alpenweide en dan ziet men in de verte – en in de hoogte – de Zittauer Hütte. Dit deel kan ook per mountainbike worden gedaan (andere weg dan wandelaars). Een uur lang stijgen aan 7-12% is ook wel geen gemakkelijke opdracht, maar het is zeker een uitdaging.

Na nog eens 90 minuten klauteren en wandelen (hoofdzakelijk klauteren over rotspartijen) bereikt men de hut. In de zomermaanden kan het er best druk zijn. Het is namelijk een soort van toeristische attractie, de wandeling maken naar de hut en terug naar beneden gaan. Voor mensen met een goede conditie is de wandeling te doen. Er zitten lastige stukken in en vaak moet men over grote partijen van stenen, maar mits voldoende rust is de klim voor personen met een matige conditie wel te doen. Personen die slecht te been zijn kunnen de wandeltocht hier beter staken.

Avonturiers kunnen na deze tocht nog wat meer hoogtemeters maken. Afdalen naar Gerlos (6u) behoort ook tot de mogelijkheden. Regio Krimmler kan men overnachten in het Krimmler Tauernhaus. Vlakbij vindt men daar de wereldberoemde waterval. Het is maar om aan te tonen dat er veel mogelijk is voor de wandeltoerist. Aan wandelmogelijkheden geen gebrek in de regio. Huttentochten zijn er ook populair. Huttentochten plannen doe je best door middel van meer gespecialiseerd materiaal. Boeken, hoogtekaarten en fora kunnen je helpen bij het plannen.

Oostenrijk heeft prachtige natuur te bieden en er zijn vele mogelijkheden. Van hut naar hut of gewoon kleine tochtjes. We raden je aan om gewoon eens zonder plannen op stap te gaan. Verlaat de hoofdweg van Gerlos en dan zit je meteen aan het water. Bordjes maken je wegwijs en je kunt ondertussen genieten van watervallen en de prachtige natuur. Ieder persoon beschikt over een andere conditie en de één zal zijn zinnen zetten op het beklimmen van toppen boven de 3000 meter en de ander vindt de Isskogel bestijgen dan weer spannend genoeg.

Hoe je het ook bekijkt: Gerlos is een wandelparadijs en heeft veel aan te bieden. Bekijk de foto’s in dit document en dan rest er je nog één ding te doen: kijken wanneer je een reis kunt plannen naar dit Oostenrijks stadje om vervolgens zelf te genieten van de prachtige berglandschappen. Als het van ons afhangt: de klim naar bovenstaande hut is zeker een aanrader. Bij mooi weer kun je constant genieten van prachtige beelden. De inspanning die moet worden geleverd dien je uiteraard te compenseren met een lekkere maaltijd in de hut. De suikerspiegel aanvullen is ook belangrijk. Met wat geluk is het mooi zonnig weer en geniet je op het terras van een frisse pint en kijk ju uit op het meer dat vlak naast de hut ligt.

Krimmler Wasserfälle

Niet ver van Gerlos vindt men de kleine gemeente Krimml. Een kleine 1000 inwoners wonen er. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Krimmler Wasserfälle. Met een hoogte van 380 meter is dit de hoogste gefaseerde waterval van Europa. Jaarlijks bezoeken ongeveer 400.000 personen de waterval. Een topattractie in de regio dus en dat is er op aan te merken …

Indien je logeert in Gerlos dan kun je gewoon met de wagen afzakken richting de Krimml. Bij de Krimmler waterval kun je de tolweg mijden door voor de tolcabine links af te slaan (dezelfde weg die je zou nemen om de Zittauer hut te bezoeken, maar hier dien je niet onder de brug door te rijden). Indien je de waterval wenst te bezoeken dat is het nemen van tolweg een optie, geen verplichting. Toen wij er reden was de gratis, alternatieve route helaas gesloten en dus was het wel noodzakelijk om iets van een kleine 9 euro te betalen om de weg naar Krimml te vervolgen.

Eenmaal aangekomen in het stadje is het ‘moeilijk’ om gratis parkeerplaats te vinden. Er werden grotere parkings aangelegd en dit kost dan zo’n 3 à 5 euro voor een dagticket. Verstandiger is om gewoon wat verder te rijden en een gratis plekje te zoeken. We spreken hier over een klein stadje en er zijn heus wel wat plaatsen waar het mogelijk is om de wagen gratis te stallen. De meeste toeristen rijden meteen de betalende parkings op. Er is bijvoorbeeld een spar en meerdere hotels zijn gevestigd in het centrum – daar is het mogelijk om de wagen gratis te stallen.

Eenmaal een parkeerplaats gevonden te hebben is het tijd om de waterval te bewonderen. Uiteraard moet eerst een toegangsticket worden gekocht. Voor een volwassene kost dit 3 euro. Nadien kan men via een pad de waterval als het ware beklimmen. Het is een redelijk zware klim over een breed pad en deze neemt ongeveer een uur in beslag. Eenmaal boven is het ook mogelijk om nog verder te wandelen. Onderweg kan men via speciaal aangelegde platformen genieten van een prachtig zicht op de kolkende watermassa. Prachtige kiekjes zullen moeilijk te trekken zijn, er lopen namelijk nogal wat toeristen in de weg. Gedurende het hoogseizoen wordt het pad druk bewandeld. We raden je dan ook aan om eventueel zo vroeg mogelijk af te zakken richting de stad. Dan is de kans op gratis parking ook groter en ook is het onderweg rustiger.

Een sportieve tip: de tolweg kun je ook mijden door met de fiets af te zakken richting de waterval. Net voor de tolcabines de wagen achterlaten en de fietsen eventueel uitladen kan handig zijn. Deze mogen gratis de tolweg op. Wat volgt is een zeer leuke afdaling richting het dal. Zo’n 8 kilometer later kom je dan in het centrum van Krimml. Natuurlijk is het tweede deel van het avontuur iets minder: 8 kilometer aan een stuk klimmen om de wagen terug te bereiken, maar voor wat hoort wat uiteraard. De fietsliefhebber vindt het leuk en kan eventueel ook uit Gerlos vertrekken per fiets. Het is dan zo’n 10-12 kilometer klimmen tot het tolhuis en dan 8 kilometer dalen tot het centrum alwaar de beklimming (te voet) richting de waterval begint. Gerlos is uitermate geschikt om rond te toeren met de mountainbike. Na het bespreken van de wandelingen komt we hier meer uitgebreid op terug

Bovenaanzicht van de waterval met uitzicht op het stadje. Zoals je kunt zien was het op dat moment niet echt schitterend weer. In de winter is er dan wel sneeuwzekerheid, maar zonzekerheid is er in de zomer zeer zeker niet. Soms kan het dagen aan een stuk bewolkt zijn en een onweer kan uit het niets opduiken. Kans is in de zomer groter op mooi weer, maar het kan altijd anders. Een regenjack meenemen is dan ook verstandig.

Wolfsklamm in Stans

Wintersporten of wandelen in Gerlos
Wolfsklamm

Een wildromantisch rotsgebergte, lekker gezonde frisse berglucht inademen terwijl je geniet van een buitengewoon panorama bij het horen van een kolkende, smaragdgroene watermassa – zo zou men de Wolfsklamm te Stans kunnen omschrijven. Een waterval bestijgen in een kloof door middel van aangelegde trappen en paden.

In Stans kan men de befaamde Wolfsklamm vinden. In eerste instantie moet men in Stans een parkeerplekje proberen te zoeken. De voorbehouden parkeerplaats (3 euro) staat al gauw vol en dan is het zoeken geblazen. Er zijn veel lege plaatsen, maar deze zijn dan voorbehouden voor klanten van bepaalde winkels of hotelketens. Wat verder uit het centrum parkeren is de boodschap. Die extra meters maken toch niets uit, wetende dat er een fikse beklimming op je staat te wachten.

Eenmaal aangekomen aan de ‘ingang’ van de kloof is het tijd om de muntstukken boven te halen. Een volwassene is 3,5 euro kwijt en kinderen mogen dan weer voor 2,5 euro dit natuurfenomeen aanschouwen. De kassa is wel niet altijd geopend. Bij slecht weer bijvoorbeeld wordt er weinig bezoek verwacht en dan kan het gebeuren dat er niemand te bespeuren valt aan de kassa. Je kan dan dus gratis binnen. Natuurlijk is het wel leuker om de wandeling op een warme zomerdag te doen wanneer het zicht optimaal is. De kloof biedt toch wat verfrissing door de aanwezig schaduw.

Een kloof van 800 meter lang kan er via 354 trappen worden bedwongen. De watervallen, stroomversnellingen, rotspartijen en het lawaai van de kolkende watermassa zorgen samen voor een unieke beleving. Het spreekt voor zich dat deze wandeling niet geschikt is voor personen die moeilijk te been zijn. De wandeling is door de trappen best zwaar, maar wel moet worden opgemerkt dat er automatisch veel pauzes worden genomen. Enerzijds geniet je af en te van het uitzicht en anderzijds is er soms druk verkeer en moet je even wachten om mensen te laten passeren (het padje en de trappen zijn soms nogal nauw).

Een klein uurtje later ben je reeds uit de kloof. De wandeling kan dan via een bedevaartsweg verder richting St. Georgenberg, de oudste bedevaartsplaats van Tirol. Kort voordat men dit klooster bereikt, moet men nog even door de ‘Hohe Brücke’ wandelen, deze bezienswaardigheid staat onder monumentenzorg. Dit deel duurt wederom een klein uur. Aan het bedevaartsoord kan men trouwens een hapje eten in een gasthof. Dit is wel dik verdiend na de fikse inspanning.

Toen ik de Wolfsklamm deed was het erg heet en zwoel. Eenmaal boven zag ik donkere wolken aankomen en een fiks onweer werd gevreesd. Even pauzeren en op krachten komen in het gasthof nabij het klooster St. Georgenberg was dan ook aangeraden. Eenmaal binnen begon het onweer: luide donderknallen, bliksemschichten en een hoop regen. Het onweer trok verder en het was tijd om terug te dalen. Het is mogelijk om Stans via een andere weg (een brede wandelweg) terug te bereiken, maar ik besloot om dezelfde weg terug te nemen via de trappen en de kloof – dit is namelijk het indrukwekkendste. Het smaragdgroene water was inmiddels een bruin papje geworden en het ietwat rustige stroompje was nu met zekerheid een kolkende watermassa geworden.

Dit was dus in de heenrit.

De stenen muur met gaten in waardoor het water stroom is in feite het einde (of het begin) van de Wofsklamm. Hier stroomt het water dan door de kloof en dit deel van de waterval is via trappen en allerlei stellingen te volgen. Verder gaan dan dit punt en men zal een uurtje later het klooster en het gasthof bereiken

De terugweg verliep iets anders. Het onweer was reeds gepasseerd en in een mum van tijd was de ietwat rustige waterval omgetoverd in een kolkende massa van modderwater. Dit is wederom dezelfde muur alwaar de kloof begint. Veel meer water wordt met een gigantische druk door de gaten in de stenen gespoten. Het smaragdgroene water is verdwenen.

Net zoals de wandeling bij de Krimmler Wasserfälle of de Zitthauer Hütte kan men opmerken dat dit ook een aangename wandeling is. Het hoeft geen betoog indien we melden dat Gerlos – en eigenlijk het ganse Zillertal Arena waartoe ook Gerlos behoort – gezinnen of personen probeert te lokken die openstaan voor sportieve inspanningen. Dankzij tal van investeringen (uitstekende infrastructuur voor de fietser en de wandelaar) is het ook gewoon een aangenaam gebied voor deze doelgroep.

Schlegeisspeicher

Wintersporten of wandelen in Gerlos

Bij een reis naar Gerlos is het belangrijk om te weten dat het niet noodzakelijk is om alles op voorhand te plannen. Hier reiken we enkele tips aan, maar ongetwijfeld kom je zaken tegen die nauwelijks te plannen zijn of waarvan je het bestaan niet wist. Met de wagen rondtoeren en plots borden opmerken met interessante zaken op om dan vervolgens gewoon het gevoel (en de borden) te volgen in de hoop niet teleurgesteld te worden is soms de normaalste zaak van de wereld.

Zo kwamen wij – enkele kilometers ten zuiden van de stad Mayerhofen – enkele borden tegen met het opschrift ‘Alpenstrasse’ en ‘Schlegeisspeicher’. Volg deze borden en je komt terecht in het hooggebergte van de Zillertaler Alpen. Via een beeldschone betalende weg kom je terecht aan een gigantisch stuwmeer alwaar de wagen kan worden geparkeerd. Deze Schlegeisspeicher (stuwdam) ligt op een hoogte van 1782 meter. De twee hoge toppen die je in de verte ziet zijn rond de 3500 meter hoog (Grosser Möseler en de Hochfeiler), dit zijn tevens de grootste bergen van de Zillertaler Alpen.

Gewoon even plaatsnemen op het bankje – kijkend naar de hoogste toppen van de Zillertaler Alpen – en genieten van het uitzicht is de boodschap. Aan het artificieel aangelegde meer starten een hoop wandelingen richting hoger gelegen hutten. Gletsjerwandelingen, huttentochten of gewoon een ommetje rondom het meer, het is allemaal mogelijk.

In het slechtste geval dien je tijdens de rit twee maal 15 minuten te wachten. Sommige stukken zijn namelijk eenrichtingsverkeer. Afdalend en stijgend verkeer wisselen elkaar dan af. De wachttijd loont zeker en vast de moeite. Tijdens het wachten kun je genieten van de prachtige uitzichten.

Met de mountainbike rondtoeren (of sterven op het zadel)

Bergwandelen is wellicht de populairste sport gedurende de zomer. Echter ook voor liefhebbers van tweewielers valt er een hoop te beleven. Racefietsen kunnen op asfalt kilometers vreten, maar het echte plezier wordt toch wel beleefd door de mountainbikers. Bospaden, natuurpaden, hoog in de bergen, .. In Gerlos vindt men meer de 230 kilometer aan speciale paden voor de mountainbiker. De gemakkelijkste manier om rond te toeren is door gebruik te maken van een fietsnavigatiesysteem. Op internet kan men dan routes zoeken en inladen op het systeem. Uiteraard is dit niet noodzakelijk. Talrijke wegwijzers in Gerlos helpen je op weg bij het volgen van de correcte route

Dit bord staat net buiten het centrum van Gerlos. Men verlaat de hoofdweg en dan begint men aan de klim naar de Isskogel. 1090 hoogtemeters. Er zijn verschillende mogelijkheden om de Isskogel te bereiken per fiets en dit is wellicht één van de ‘gemakkelijkere’. Let wel: dit is zo’n 10 kilometer aan een stuk klimmend en dus meer iets voor de geoefend fietser. Veel toeristen zakken af met de wagen naar Oostenrijk en nemen de fietsen mee. Op deze manier openen zich natuurlijk perspectieven. Laat de auto het klimwerk maar doen om vervolgens per fiets de afdaling te doen. Uiteraard hoeft het zo niet te lopen. Afhankelijk van de conditie is het mogelijk om tochten samen te stellen. In Gerlos is het ook mogelijk om fietsen en apparatuur (bijvoorbeeld helmen) te huren. Mocht de mogelijkheid er niet zijn om met de fietsen af te zakken richting de Oostenrijkse stad, dan is het nog steeds mogelijk om eens te mountainbiken.

Ikzelf koos voor de iets luiere optie en nam mijn mountainbike mee met de kabellift. De fiets werd gestald ergens langs het parcours en ondertussen deed ik de toppen van de Isskogel en Kreuzjoch aan. Eenmaal terug aan de Isskogel was het tijd om met de mountainbike richting Gerlos te fietsen. Nuja, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er van fietsen niet echt veel spraken was. De fikse afdaling deed al het werk voor me. Remblokjes zouden het niet lang volhouden en in zeker zin is degelijk materieel dus wel nodig. Een goede remtechniek aanleren kan ook verstandig zijn. Constant met de remmen op rijden kan zorgen voor oververhitting van de remvloeistof bij bepaalde remmen. Rem je bijvoorbeeld constant op het achterwiel dan kan er oververhitting optreden en dit betekent dat zowat alle remkracht verloren gaat. Natuurlijk is dit afhankelijk van meerdere zaken: remtechniek, materieel (welke remmen) en hoe er wordt gereden. Het is maar om duidelijk te maken dat het soms gevaarlijk kan zijn om met onaangepast materieel de bergen in te trekken. Bergen beklimmen doe je ook niet zonder aangepast schoeisel. Een beetje voorbereiding kan geen kwaad.

Dus Oostenrijk (en in dit geval Gerlos) verkennen door middel van een mountainbike is zeker en vast iets dat je moet aanvinken op je ‘to-do lijstje’. Afhankelijk van de aanwezige conditie zijn er meerdere mogelijkheden. ‘Sterven op de fiets’ is er ook mogelijk. Soms swingen de stijgingspercentages de pan uit. Het is dan een uitdaging om hellingen van kilometers lang met een gemiddelde graad van 12% te overwinnen. Probeer het maar eens uit … Routes plannen is niet noodzakelijk. In het centrum van Gerlos gewoon een zijstraatje nemen en kijken of het toegankelijk is per fiets (en of dit ook mag). Voor je het weet ben je aan het klimmen en zie je de zweetdruppels uiteenspatten op de fietsbuizen. Natuurlijk altijd de nodige veiligheid in acht nemen en weten dat koeien daar vrij spel hebben. Het is geen uitzondering dat er pots een paar koeien in het midden van afgelegen wegen zitten. Net die zaken maken van Oostenrijk zo’n uniek fietsland. Kuddes koeien op de weg, kleine watervalletjes aan de kant van de weg, prachtige panorama’s, … We hopen alvast dat we je hebben overtuigd om de fiets een plaatsje te geven in de wagen.

Eén van de meest ultieme uitdagingen is wellicht het beklimmen van de Großglockner. Met een hoogte van 3798 meter is dit de hoogste berg van Oostenrijk. Het grootste nadeel is dat de berg zo’n 120 kilometer verder ligt dan Gerlos. Voor de fanatiekelingen onder ons is deze afstand zo overbrugt per wagen en eenmaal ter plaatse kan men de fiets uitladen. De Großglockner Hochalpenstraße is een tolweg van 48 kilometer met vele haarspeldbochten. De weg is geliefd bij motorrijders, autobestuurders en fietsers. Met andere woorden: de panoramaweg is vaak een druk bereden stukje asfalt. Mocht dit je niet afschrikken, dan zal het maximale stijgingspercentage van 14,2 (gemiddeld 5,2) misschien wel doen? Zeker en vast een uitstapje waard. Vooral bij mooi weer.

Het weer in Gerlos

In het winterseizoen is er sprake van sneeuwzekerheid. Voor wandelaars is het echter belangrijk dat er veel zon is gedurende het zomerseizoen. Bij een klim naar een top (bijvoorbeeld Isskogel of Kreuzjoch) is de doelstelling natuurlijk om mooie verzichten te zien. Bewolking en regen gooien dan roet in het eten. Daags voor een uitstap kan het een goed idee zijn om het lokale weerbericht van Gerlos eens op te zoeken. Sommige sites zijn zeer accuraat. En de reden waarom dit zeker geen overbodige luxe is: de zomer kan er wisselvallig zijn. Vergeet niet dat Gerlos op een hoogte van 1245 meter ligt. In mei en september ligt de gemiddelde maximum temperatuur rond de 19 graden en de zomermaanden daartussen (juni, juli en augustus) is er sprake van 21 graden Celsius.

De ene dag is het zonnig, 24 graden en geen wolkje te bespeuren en de andere dag zie je dan weer stapelwolken opduiken achter de hoge bergen. Het is een beetje aftasten en over het algemeen is de zomer er best wisselvallig. Enkele minder goede dagen en dan weer dagen met lekker veel zon om dan terug te hervallen in oude gewoontes met een hoop bewolking. De trip zo plannen dat toppen worden beklommen bij mooi weer raden we aan. Vergeet zeker geen regenjakjes mee te nemen, deze zouden wel eens van pas kunnen komen. De gemiddelde maximum temperatuur van 21 graden is trouwens voldoende. Fikse wandelingen en het maken van de nodige hoogtemeters, het schenkt je lichaam voldoende warmte.

Een hotel zoeken in Gerlos

Gerlos is een populair oord bij Nederlanders en Belgen. Dit in het zomer- en winterseizoen. In de winter voor de sneeuwzekerheid en in de zomer voor de prachtige natuur die er te bewonderen valt. Het centrum van Gerlos bevat enkele supermarkten, wat winkels en voor de rest zijn het eigenlijk allemaal hotels en appartementen. Via de site van touroperators kun je dan een keuze maken. Alles hangt natuurlijk af van de wensen en het budget. Het is verstandig om te kiezen voor een half pension. Op die manier zitten ontbijt en avondeten inbegrepen in de prijs. Gedurende de dag is het dan mogelijk om uitstapjes te maken. ’s Avonds, na het leveren van een inspanning, is het dan smullen geblazen. Uiteraard is het ook mogelijk om een appartementje te huren met enkel ontbijt. Voor wie op doorreis is kan men ook melden dat er veel bordjes à la ‘Zimmer Frei’ zijn op te merken. Een kamer huren zonder vooraf te boeken is dus ook perfect mogelijk. Dit kan wel eens interessant zijn voor mensen zonder vaste bestemming die enkel zoeken naar een rustplek. Voor de rest kunnen we nog volgende algemene tips meedelen:

Zoek eens op internet naar een objectieve score. Zo kan het hotel een goede of een slechte score krijgen. Er zijn misschien gebreken die niet meteen zichtbaar zijn op de foto’s (ligt aan een drukke weg/veel trappen/niet geschikt voor kinderen). Aan de hand van gebruikerservaringen is het dan mogelijk om een objectief oordeel te vellen over de verblijfplaats.

De prijzen tussen de verschillende hotels kunnen sterk variëren. We raden je aan om verschillende hotels te bekijken. Wat hebben ze te bieden voor welke prijs en met wat neem je genoegen? Een hotel met een leuk zwembad en mogelijkheden tot gratis wellness zal misschien meer kosten dan een hotel zonder deze faciliteiten. De vraag is dan: heb ik dat echt nodig?
Als we dan toch een aanbeveling moeten doen, dan raden we ja aan om eens een kijkje te nemen bij het Alpenhotel Tilorerhof. Dit hotel ligt in het centrum van Gerlos, aan een riviertje (zie foto).

Op de officiële site van de verblijfplaats kan men volgende omschrijving lezen: “In het Alpenhotel Tirolerhof kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omliggende berglandschap en de adembenemende natuur. De ideale omgeving om afstand te nemen van het dagelijkse leven en te ontspannen na veelbewogen dagen.”.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor dit hotel, maar voor alle hotels in Gerlos. In het Tilorerhof spraken bepaalde medewerkers wel perfect Nederlands. Alsook waren er in de gemeenschappelijke zaal mappen aanwezig met informatie aangaande fietstochten, wandeltochten en meer. Toch wel grote pluspunten. Voor de prijs die werd betaald was het een goed, correct hotel.
Zoals reeds gezegd zijn er in Gerlos veel overnachtingsmogelijkheden en je vindt er vast en zeker een stekje om te verblijven. Gewoon wat bladeren door de pagina’s van de touroperators en voor je het weet zitten de reisdocumenten in je mailbox.

Uitstappen in de buurt
Stad Innsbruck

Zo’n kleine 80 kilometer ten westen van Gerlos vindt men Innsbruck, de hoofdplaats van de deelstaat Tirol. Een bezoekje aan deze stad is voor sommigen wellicht een welgekomen afwisseling. Beschouw het als een rustdag, want na deze dag is de kans groot dat de wandelschoenen terug worden gebruikt om wederom een pittige wandeling te doen. In de stad wordt de moderne en internationale architectuur afgewisseld met wereldberoemde historische bezienswaardigheden. Zelfs de oude Romeinen waren overtuigd van de unieke ligging van deze stad. Veldidenu – het vroegere Innsbruck – werd gesticht aan de samenloop van de rivieren Inn en Schill. De stad wordt omgeven door prachtige bergen. De Frederick hertog straat, Domplatz en het Ferdinandeum zijn slechts enkel voorbeelden van bezienswaardigheden. Ideaal dus om een dagje uit te plannen en de prachtige stad aan te doen.

Stad Mayrhofen

20 kilometer van Gerlos vindt men Mayrhofen. Indien met weet dat Gerlos op een hoogte van ongeveer 1300 meter ligt en Mayrhofen op amper 633 meter, dan kan het interessant zijn om de tocht per fiets te doen. Het grootste deel van de tocht is (sterk) dalend. Eventueel kan de tocht ook in omgekeerde richting worden gedaan, maar een goede conditie en doorzettingsvermogen is dan wel vereist.

Mayrhofen is iets groter dan Gerlos. Men kan er de voorraden aanvullen in de supermarkten en eventueel ook gaan shoppen in de winkelstraat. Verder natuurlijk het gekende concept: een aantrekkelijke plaats voor wandelaars en fietsers. Een kabellift brengt je naar hoger gelegen plaatsen en op de Adlerbühne ziet u adelaars, buizerds en oehoes van dichtbij dankzij een vogelshow.
Een ritje aan 30 kilometer per uur in een stoomtrein doorheen het Zillertal behoort ook tot de mogelijkheden. Op die manier kun je de omgeving eens op een andere manier verkennen. Kinderen zijn er wellicht dol op. De zwarte rookpluim zie je alvast al van in de verte opduiken indien je met de wagen langs de spoorweg rijdt.

Mocht het weer wat tegenzitten – kan altijd, want de zomer is er bij tijden wisselvallig en het kan dat je net op een slecht moment vertoeft in de prachtige streek – dan zijn er alternatieven.

Zilltertaler goudmijnen

De goudmijnen nemen je terug in de tijd. Leer hoe het leven van een mijnwerker eenzaam was in de zoektocht naar de rijkdom in het midden van een berg. Best interessant om de 350 jaar oude geschiedenis van de mijnwerker in het Zillertal te leren kennen. Een gids vertelt je uitvoerig hoe het allemaal in elkaar zat.

Spannagel-grot en Hintertuxer Gletscher

De gletsjer in de gemeente Tux (plaats Hintertux) is gedurende het zomerseizoen opengesteld voor de wintersporter. Dit is overigens de enigste plaats in Oostenrijk waar het mogelijk is om te skiën. De wintersporter komt dus in de zomer ook aan zijn trekken in Hintertux. De bijhorende grot ligt onder de gletsjer en de lengte bedraagt zo’n 10 kilometer. Dankzij de gekende lengte (want in werkelijkheid is er wellicht nog een deel onontdekt) is dit de grootste grot van de Centrale Alpen. Gedurende een rondleiding wordt het indrukwekkende ontstaan van de grot uiteengelegd. Ook deze natuurfenomenen zijn een bezoekje waard.

Overige bezienswaardigheden

Voor de rest zijn er nog vele andere zaken te bezichtigen. Het is onmogelijk om hier alle bezienswaardigheden in de buurt van Gerlos op te sommen. Indien het reisgezelschap bestaat uit kinderen, dan kan een dierenark bezoeken een aanrader zijn. Personen die het meer hebben begrepen op cultuur en geschiedenis, kunnen hun pijlen richten op andere stadjes met een rijke geschiedenis. Ervaren klimmers kunnen de hoogste toppen van het Zillertal trotseren. Met andere woorden: deze dynamische regio heeft voor iedereen wel wat te bieden.

Er valt genoeg te beleven in de regio. Voor een huttentocht ben je zeker aan het goede adres. De route uitstippelen doe je dan best aan de hand van hoogtekaarten, rekening houdend met de conditie en de intensiteit van de tochten. Zoals hierboven staat beschreven is het perfect mogelijk om wandelingen af te wisselen met rustdagen. Een ding staat vast: een vakantie in Gerlos zonder avontuur, dat kan niet. In bovenstaand verslag staan enkele hoogtepunten van de regio. Weet natuurlijk wel dat het onmogelijk is om alles op te sommen. Aan de hand van bovenstaande zaken is het mogelijk om de reis in Gerlos deels te plannen.

Laat natuurlijk wat ruimte over voor eigen inbreng en variatie. Zoals reeds gezegd is de kans groot dat je ter plaatse zaken tegenkomt die je interesse prikkelen. Alles op voorhand plannen is dan ook een overbodige opdracht. Wie weet is het ter plaatse wel een week aan een stuk 30°C en is het onmogelijk om meerdere dagen zware wandelingen te doen … Of erger: een week slecht weer met veel mist en regen, dan is het ook niet aangeraden om zware tochten te doen. Lees bovenstaand document eens door en hopelijk wordt de interesse geprikkeld om zelf eens af te zakken richting de regio.

Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever van deze website www.vakantiehuizen-oostenrijk.eu

 

Oostenrijk